Bayramda
kilonuzu 6 adımda kontrol edin
Ramazan
ayında beslenme saatlerinin geç saatlerde olması ve öğün sayısındaki azalmalar
sebebiyle, bayramda yenmesi gerekenden çok daha fazlasını yeme arzusu
doğabiliyor ve ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizma, sindirim problemleri
yaşamamıza sebep oluyor. Bayramların olmazsa olmazları olan şerbetli tatlılar,
çikolatalar, börekler kan şekerinizi birden yükseltir, sindirim sorunlarına
sebep olur ve enerji içeriği yüksek besinler olduğundan kilo kontrolünü
sağlayamamanıza sebep olabilir. Fakat, bu durumu tersine çevirmek mümkün.
Ramazan
bayramını rahat geçirmenin ve kilo kontrolü sağlamanın elimizde olduğunu
kaydeden Diyetisyen İrem Çelik, bayramda kiloyu kontrol etmenin 6 adımını
açıkladı.
1-Kahvaltınızı
hafif yapın:
Herkesin
evde, ailece geçireceği bu bayramda kahvaltı sofranızda ‘’yok yok’’ olmasın.
Kızartmaları sofranıza dâhil etmeyin. Çiğ sebzeler, çok yağlı ve tuzlu olmayan
peynirler, yumurta ve zeytin ile kahvaltınızı tamamlayın. Ramazan boyunca
sofralarınızı süsleyen pide, artık yerini tam buğday veya çavdar ekmeğine
bıraksın ve kahvaltıda tüketeceğiniz tam buğday veya çavdar ekmeği kan
şekerinizi dengelemeye yardımcı olacaktır.
2-Öğün
sayınızı arttırın:
Ana
öğünlerinizi, ara öğünler ile destekleyin. Öğünlerinizin arasını 2 saatlik
zaman dilimleri olacak şekilde ayarlamaya çalışın. İki öğün arası en fazla 4
saat olabilir, 4 saatin üzerinde kendinizi aç bırakmayın. Ramazan ayı boyunca
yavaşlamış olan metabolizmanızı, öğün sayınızı arttırarak uyarın. Siyah çay
yerine, bitki çayı ve porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketeceğiniz
kuruyemişler/kuru meyveler iyi bir ara öğün olacaktır.
3-Eti
öğlen, sebzeyi akşam yiyin:
Et
grubu içeren bir yemek yiyecekseniz bunu öğle yemeğinizde yiyin, böylelikle
sindirimi için gerekli zamanı kazanmış olursunuz. Akşam yemeğinde daha hafif,
sebze yemekleri tercih edin. Akşam yemeğinde yiyeceğiniz zeytinyağlı bir sebze
yemeği, şişkinlik hissiyatı oluşturmadan, geceyi rahat geçirmenizi
sağlayacaktır. Kabızlık problemiyle karşılaşmamak için beslenme programınıza
sebze ve meyveyi mutlaka dahil edin.
4-Şerbetli
tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edin:
Bayramda
şerbetli tatlı tüketimi oldukça yaygındır, fakat şerbetli tatlılar bağırsak ve
mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Tatlı yerine, meyve veya kuru meyveler
tercih edebilirsiniz. ‘’Bayramı tatlı olmadan geçiremem’’ diyorsanız da, sütlü
tatlılara yönelin ve tabii ki porsiyon kontrolüne dikkat edin.
5-Bol
bol su için:
Günde
2-2,5 litre kadar su içmeye özen gösterin ve ramazan ayında azalan su
tüketimiyle kaybettiğiniz sıvıyı yavaş yavaş yerine koymaya başlayın. Havaların
ısınmasıyla da vücudunuzdaki sıvı kaybının daha da çoğaldığını unutmayın. Diğer
sıvı tüketimiyle, su tüketimini birbirine karıştırmayın. Sıvı tüketimini az
şekerli veya şekersiz kompostolar, az şekerli veya şekersiz ev yapımı
limonatalar veya ayran ile destekleyin, ama bunları içmeniz gereken 2-2,5 litre
sudan ayrı tutun.
6-Evde
egzersiz yapın:
Son
olarak, haftanın 4 günü evde yapabilecek 25-30 dakikalık basit egzersizlerin
bile, kan şekerini düzenlemeye, kolesterolü kontrol altında tutmaya ve bağırsak
hareketlerini arttırmaya yardımcı olacağını unutmayın.
yilmazparlar@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder