12 Şubat 2021 Cuma

Diplomatlar, Fransa ve Almanya Rusya'nın Navalny için yaptırım talep ettiğini söylüyor


PARLAR MEDYA  
Diplomatlar, Fransa ve Almanya Rusya'nın Navalny için yaptırım talep ettiğini söylüyor

 Diplomatlar, Fransa ve Almanya Rusya'nın Navalny için yaptırım talep ettiğini söylüyor


Üç diplomat, Avrupa Birliği'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müttefiklerine seyahat yasakları ve mal varlıklarını dondurması muhtemel olduğunu, muhtemelen bu ay Fransa ve Almanya'nın ilerlemeye istekli olduklarının sinyallerini verdikten sonra.


Putin'in önde gelen yerel eleştirmeni Alexei Navalny'nin hapse atılmasına cevaben yaptırımlar, AB'nin dünya çapında insan hakları ihlallerine karşı tedbirler almasına olanak tanıyan yeni bir çerçeve kapsamında Aralık ayında yürürlüğe girecek ilk uygulama olabilir.



Ancak Berlin ve Paris, Rusya'dan Almanya'ya uzanan büyük Kuzey Akım II doğalgaz boru hattının durdurulması gibi bazı Avrupalı ​​müttefiklerin aradığı daha sert adımlar için hala desteği alıkoyacak gibi görünüyor.


Yaptırım baskısı Moskova'nın geçen hafta Avrupa ülkelerini çileden çıkarıp Alman, Polonyalı ve İsveçli diplomatları ziyaret için Moskova'da bulunan AB dış politika şefine haber vermeden sınır dışı etmesinden bu yana arttı. Paris ve Berlin şimdi bir yanıt olması gerektiğini söylüyor.


Polonya, Baltık ülkeleri, Çek Cumhuriyeti ve Romanya halihazırda yaptırımlar için bastırıyorlardı ve AB'nin en güçlü iki ülkesinin anlaşması, diğer AB ülkelerinin bunu engelleme olasılığının düşük olduğu anlamına geliyor. Karar, AB dışişleri bakanlarının bir sonraki toplantılarını 22 Şubat'ta yapmaları durumunda verilebilir.


Avrupalı ​​bir diplomat, "Artık yaptırımlardan kaçınamayız." Dedi. "Almanya'da yaptırımların olması da dahil olmak üzere bir fikir birliği var. Başka türlü yanıt veremeyiz."


Almanya, Berlin'in Sovyet döneminden kalma bir sinir ajanı tarafından zehirlendiğini söylediği için orada tedavi gören Navalny'yi desteklediğini söyledi. Ama aynı zamanda Rusya ile yakın enerji bağlantılarına sahip.


Rusya, Avrupa doğalgaz pazarının üçte birini kontrol ediyor. Rusya'nın devlet enerji şirketi Gazprom tarafından yönetilen 11 milyar dolarlık Kuzey Akım 2 projesi, Ukrayna'yı atlayan ve Kiev'i transit ücretlerinden mahrum eden mevcut deniz altı boru hattının kapasitesini ikiye katlayacak.


Paris'in desteğiyle Berlin, ABD'nin projeye karşı cezalandırıcı tedbirlerine ve Avrupa Parlamentosu'nun engellenmesi çağrısında bulunan kararına rağmen, yaptırımların boru hattını hedef almaması gerektiğini söylüyor.


Dışişleri Bakanı Heiko Maas Çarşamba günü Alman milletvekillerine, yaptırımların Navalny'nin hapishanesinden sorumlu Rusları vurması gerektiğini söyledi. Reuters'ın yaptırımları destekleyip desteklemediğiyle ilgili sorusuna yanıt olarak Fransa dışişleri bakanlığı, "Özellikle Alexei Navalny'nin durumuna ilişkin son gelişmeler tamamen dikkate alınacak. AB'nin tepkisi birleşik, güçlü ve kapsamlı olmalıdır" dedi.


AB, Kırım'ı 2014'te Ukrayna'dan ilhak etmesi nedeniyle Rusya'ya zaten ekonomik yaptırımlar uyguladı. Geçen yıl Putin'e yakın altı Rus yetkiliye Navalny'nin zehirlenmesi nedeniyle seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması kararlaştırıldı. Moskova, Navalny'nin hastalığının suçunu reddetti ve zehirlendiğine dair hiçbir kanıt görmediğini söyledi.


Eski bir Rus casusu 2018'de o zamanın AB üyesi olan Britanya'da zehirlendiğinde, bloğun Rusya'nın ulusal liderliği yerine alt düzey askeri istihbarat ajanlarını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyması bir yıldan fazla sürdü. Şimdi daha güçlü ve daha hızlı tedbirler alma baskısı altında.


Navalny'nin iki müttefiki Vladimir Ashurkov ve Leonid Volkov, yaptırımlarla karşılaşabilecek iş, siyasi, yargı ve güvenlik çevrelerinde üst düzey isimler önermek için Pazartesi günü AB devletleri ve İngiltere, ABD, Kanada ve Ukrayna'dan temsilcilerle bir video görüşmesine katıldı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder